Announcement

Collapse
No announcement yet.

Oude video kabel terug gevonden. Meteen mn ROMs opgeblazen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    Oude video kabel terug gevonden. Meteen mn ROMs opgeblazen

    dus...
    Ik dacht dat ik mijn oude originele a1200 PSU en video kabel had weggegooid ooit.
    Bleek niet het geval.
    Zat wel een draadje los, de zwarte ground draad. Ik dacht dat deze aan de scart buitenkant zat(dat zilveren ding).( Ik dacht het niet zozeer maar heb een schema gegoogled.
    Heb ik vast gezet maar bij het gebruiken ging het mis.
    Hoort die draad niet aan de buitenkap van de scart dan?
    Of kan m'n oude PSU did hebben veroorzaakt?
    Nu heb ik een rood scherm bij bootup. Dat is Bad ROM toch?
    Meteen maar twee nieuwe ROMS besteld en nu bidden dat het daarbij is gebleven.

    Het blijft precair allemaal.

    Groet,
    Machiel

    #2
    Hi,

    Geen idee hoe het met die kabels zit en of dat het veroorzaakt kan hebben, maar: rood scherm = bad ROM.

    Je hebt gelijk - het blijft 'oude rommel' en zeker als er jaren niets mee is gedaan is het inderdaad precair. Dit is echter goed op te lossen en dan kun je weer los :)
    It's a wonder tall trees ain't layin' down

    Comment


      #3
      Ik heb geen idee wat er mis is hoor, maar mij werd verteld dat het ook goed is om de oude voedingen te recappen, dus dat heb ik ook laten doen :)
      Gebruiken doe ik ze eigenlijk niet, ik heb een CA-PSU van Jens die het prima doet. Al vond die PSU het ook niet fijn wanneer ik DB-23-Scart met zo'n scart-hdmi box aansloot. Voeding ging gewoon niet aan. Maar ook die setup heb ik niet meer nodig. In de A1200 zit een Mk3 en de CD32 kan met DB23-VGA direct aangesloten worden op de 2e hands Dell en dat ziet er ook gewoon goed uit :)
      [SIZE=10px][COLOR=#999999][A1200 TF1230, Indivision AGA mk3, Lyra3][A1200 1221lc][A600][CD32+TF330][Mac Mini G4 MorphOs][Allerhande Pi's NESPi4(Amikit), Gpi1+2(recalbox/retropie), Pi400(Pimiga)] en [Steamdeck] met een Dell P2210T[/COLOR][/SIZE]

      Comment


        #4
        Weet niet of het de oorzaak is, maar de nul (zwarte draad) is wat anders dan aarde. Het metalen zilverkleurige deel van de scart aansluiting hoort, denk ik, aan aarde te hangen en niet aan de nul.
        Mogelijk heb je de roms opgeblazen, omdat dan vermoedelijk de echte nul niet aangesloten is geweest en spanningen een andere weg gezocht hebben.
        Last edited by Marcel21674; 26-08-2023, 10:57.

        Comment


          #5
          Dan heeft de Amiga voeding niet in geaard stopcontact gezeten, anders was dit niet gebeurt. Nul en aarde is hetzelfde, de ground van de psu hangt ook aan aarde en ook aan het einde van de lijn in de meterkast is dit meestal het geval en zo niet dan weel in de straat bij de trafo

          Comment


            #6

            Dank u allen voor de reacties, Ik heb ze allemaal gemist.
            FF m'n settings checken dan.

            Lang verhaal kort: Ik heb nieuwe ROMs binnen.Ze lagen er al een tijdje maar ik durfde ze er echt niet in te steken
            Net gedaan en hij start weer op waanfuckingzinnige opluchting.

            Ja mijn stopkontakten zijn wel met aarde maar de woningbouw heeft ze nooit echt aan een aarde verbonden ben ik al achter.

            Nieuw probleem nu

            Ik heb de 3.2.2 ROMs gekocht, mini upgrade dacht ik.
            Nu wil de workbench opeens weer een floppy in DF0:
            en/of een volume met LIBS/workbench.library.
            als ik dat allemaal cancel start hij verder op vanaf de CF kaart maar dan gaat m'n scherm op hol met high-res oid. Dat kan mijn oude TV niet aan.

            Weet iemand hier genoeg over zodat ik dit met wat simpele bestands updates kan herstellen of moet ik het hele ding opnieuw installeren?

            Superbedankt voor alle feedback en excuses voor de overvloeidige emoji's maar het moest er even uit.

            Comment


              #7
              Originally posted by MacShrike View Post

              Ja mijn stopkontakten zijn wel met aarde maar de woningbouw heeft ze nooit echt aan een aarde verbonden ben ik al achter.
              Dat dus!
              Ik ben elektricien al vanaf de LTS en nu meetspecialist pur sport met ruim 12 jaar ervaring kleinverbruik, nu grootverbruik en dit is nou precies de dingen die ik ook tegen kom.
              Aardige prutsers als je als woningbouw zoiets achter laat en gevaarlijk ook!
              100-240 volt voor dingen die gaan zoeken zoals TV schermen en monitors, durf te wedden dat ik dit ga meten tussen de buitenmantel van de kabel en een echt aardpunt


              Comment


                #8
                Originally posted by Buzzfuzz View Post
                Dan heeft de Amiga voeding niet in geaard stopcontact gezeten, anders was dit niet gebeurt. Nul en aarde is hetzelfde, de ground van de psu hangt ook aan aarde en ook aan het einde van de lijn in de meterkast is dit meestal het geval en zo niet dan weel in de straat bij de trafo
                Is dat zo, is het geen zwevende voeding?

                Comment


                  #9
                  Originally posted by Marcel21674 View Post

                  Is dat zo, is het geen zwevende voeding?
                  Nee tuurlijk niet, de eerste generatie had weliswaar een echte trafo, maar het hele chassis lag aan aarde (groengeel) en daarmee ook de 0 (zwart), Commodore gebruikte verschillende kleuren, dus opletten wat er staat en meten.
                  Meten = weten.

                  De latere generalities hebben schakelvoedingen dus de 'lichtere' versies, maak hem maar open en dan zie je het

                  Comment


                    #10
                    Originally posted by Buzzfuzz View Post

                    Nee tuurlijk niet, de eerste generatie had weliswaar een echte trafo, maar het hele chassis lag aan aarde (groengeel) en daarmee ook de 0 (zwart), Commodore gebruikte verschillende kleuren, dus opletten wat er staat en meten.
                    Meten = weten.

                    De latere generalities hebben schakelvoedingen dus de 'lichtere' versies, maak hem maar open en dan zie je het
                    Ik vroeg het me af, omdat ik zag in een schema, dat de massa van de 220V kant en de laagspanningskant verschillend gemerkt waren.

                    Comment


                      #11
                      Originally posted by Marcel21674 View Post

                      Ik vroeg het me af, omdat ik zag in een schema, dat de massa van de 220V kant en de laagspanningskant verschillend gemerkt waren.
                      Heb je een foto ?
                      Als je kijkt naar de A1200 dan is geel aarde terwijl dat nu 12+ volt is in de pc wereld, stel je voor dat je deze kleur op kleur zou doen , het is overigens bruin aan de A1200 kant.
                      De 0 is dan gelukkig zwart op zwart, en rood op rood 5+ volt, maar wit is 12- volt en dat is blauw in de pc wereld.

                      Comment


                        #12
                        Originally posted by Buzzfuzz View Post

                        Heb je een foto ?
                        Als je kijkt naar de A1200 dan is geel aarde terwijl dat nu 12+ volt is in de pc wereld, stel je voor dat je deze kleur op kleur zou doen , het is overigens bruin aan de A1200 kant.
                        De 0 is dan gelukkig zwart op zwart, en rood op rood 5+ volt, maar wit is 12- volt en dat is blauw in de pc wereld.
                        Je ziet dat de 220 kant met het gebruikelijke massa symbool aangeduid word, maar de laagspanningskant met een driehoekje.
                        Het chassis van de stekker is dan wel weer gemerkt met het gebruikelijke massa symbool

                        Click image for larger version  Name:	A500_PSU.png Views:	0 Size:	185.2 KB ID:	29670Click image for larger version

Name:	ITYYy.jpg
Views:	106
Size:	815.9 KB
ID:	29671
                        Last edited by Marcel21674; 04-09-2023, 12:27.

                        Comment


                          #13

                          Hij start weer op Bedankt voor de .library tips!
                          Eerst kreeg ik weer een rood scherm, toen een paars scherm. Daarop ben ik heel hard gaan vloeken, en het hielp . Nee echt!

                          Hier twee foto's van die scart plug met losse draad. Volgens mij is het gewoon aarde.
                          Dat schema is heel mooi maar ik ben daar te ongeletterd voor

                          Hartelijk dank allen. Click image for larger version

Name:	IMG_1329.jpg
Views:	176
Size:	227.5 KB
ID:	29675 Click image for larger version

Name:	IMG_1330.jpg
Views:	175
Size:	213.9 KB
ID:	29678
                          Attached Files

                          Comment


                            #14
                            Originally posted by Marcel21674 View Post
                            Je ziet dat de 220 kant met het gebruikelijke massa symbool aangeduid word, maar de laagspanningskant met een driehoekje.
                            Het chassis van de stekker is dan wel weer gemerkt met het gebruikelijke massa symbool

                            Click image for larger version Name:	A500_PSU.png Views:	0 Size:	185.2 KB ID:	29670Click image for larger version

Name:	ITYYy.jpg
Views:	106
Size:	815.9 KB
ID:	29671
                            Ik zie het ja, maar je ziet de lijnen lopen, ook 0 gnd richting neutral. Neemt niet weg natuurlijk dat de stekker er niet voor niks aan zit. Als je werkelijk meet wat er over die kabel vliegt, dat is niet lollig meer

                            Comment


                              #15
                              Originally posted by MacShrike View Post

                              Hij start weer op Bedankt voor de .library tips!
                              Eerst kreeg ik weer een rood scherm, toen een paars scherm. Daarop ben ik heel hard gaan vloeken, en het hielp . Nee echt!

                              Hier twee foto's van die scart plug met losse draad. Volgens mij is het gewoon aarde.
                              Dat schema is heel mooi maar ik ben daar te ongeletterd voor

                              Hartelijk dank allen. Click image for larger version

Name:	IMG_1329.jpg
Views:	176
Size:	227.5 KB
ID:	29675 Click image for larger version

Name:	IMG_1330.jpg
Views:	175
Size:	213.9 KB
ID:	29678
                              Ja, dat is de massa van de buitenkant van de connector, dat stukje aluminium dat er nu af is, die zou je eigenlijk weer vast moeten solderen, maar zolang die de metaal goed raakt, kan het ook

                              Comment

                              Working...
                              X